Spostrzeżenia

Dyskusje o rozgrywce w Clash

Moderator: Boghute Ara

NycU
Posty: 38
Rejestracja: wtorek 20 gru 2016, 09:09
Lokalizacja: Koszalin/Southampton

Re: Spostrzeżenia

Post autor: NycU » sobota 11 lis 2017, 18:07

Bladi pisze:Jestescie tacy ciency, ze musicie uzywac kodow czy bledow gry by wygrac z komputerem?
Co

Bladi
Posty: 29
Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 23:14

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Bladi » sobota 11 lis 2017, 18:09

NycU pisze:
Bladi pisze:Jestescie tacy ciency, ze musicie uzywac kodow czy bledow gry by wygrac z komputerem?
Co
Gdzies ktos tak napisal, nie do konca ogarniam to forum :)

NycU
Posty: 38
Rejestracja: wtorek 20 gru 2016, 09:09
Lokalizacja: Koszalin/Southampton

Re: Spostrzeżenia

Post autor: NycU » sobota 11 lis 2017, 18:12

Piszemy tu tylko ciekawostki i sposoby na szybką/ciekawą wygraną nie sądzę że ktoś tutaj ma problem z ograniem cpu nawet na najtrudniejszym poziomie :D

Bladi
Posty: 29
Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 23:14

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Bladi » sobota 11 lis 2017, 18:51

NycU pisze:Piszemy tu tylko ciekawostki i sposoby na szybką/ciekawą wygraną nie sądzę że ktoś tutaj ma problem z ograniem cpu nawet na najtrudniejszym poziomie :D
Wszystko zalezy kto ile w nia gral, praktyka czyni mistrza. Jakich jednostek najczesciej uzywasz? Ja ostatnio na Jenrette budowalem tylko i wylacznie lekka piechote, nastepnie majac ich 120 wybralem sie na przeciwnika, stracilem 20 albo 30. Generalnie jak obierzesz dobra taktyke to radza sobie z komputerem nawet jesli ma trzeci poziom techniki

Awatar użytkownika
Boghute Ara
Administrator
Posty: 167
Rejestracja: piątek 18 gru 2015, 21:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Boghute Ara » sobota 11 lis 2017, 19:55

Bladi pisze:Jestescie tacy ciency, ze musicie uzywac kodow czy bledow gry by wygrac z komputerem?
Wow, ostre słowa jak na dzień dobry. ;) Nikt tutaj nie gra na kodach ani nie korzysta z bugów, a nawet jeśli, to co z tego? Każdy gra jak mu pasuje. Ja osobiście z kodów korzystam tylko i wyłącznie na potrzeby rozmaitych testów, natomiast o bugach dowiedziałem się w głównej mierze od pozostałych użytkowników tego forum dopiero po jego założeniu.
Bladi pisze:- czasem zdaza sie, ze po ilus turach gdy grasz z kims gdy chcesz sie ukryc to sie nie da bo niby obca jednostka jest w poblizu
No i? Może faktycznie w pobliżu znajduje się jakaś jednostka, dlaczego od razu zakładasz, że to jest jakiś błąd? :roll:
Bladi pisze:- bez problemu mozna chodzic jednostkami ladowymi wszedzie z pomoca czegos latajacego. Wyglada to tak, ze rozdzielasz - laczysz - rozdzielasz - laczysz jednostki nad dowolnym terenem
Zgadza się, było już o tym gdzieś na forum.
Bladi pisze:- kody czy tez swiatynie miejsca kultu lecza pieniadze i chlopow, leniwi moga stojac przed swiatynia czy miejscem kultu zapisac wchodzic, wczytywac i wchodzic ponownie do skutku az wypadnie nam to co chcemy
Podobnie jak wyżej, o "leczeniu" złota i chłopów dowiedziałem się sporo lat po premierze tej gry, a konkretniej mówiąc dopiero 2 miesiące temu. :D Aaczkolwiek wiedziałem o kodzie CCOSMICENERGY, który zmienia ich ilość na 100. ;)
Bladi pisze:- grajac z kims w clasha (nie zauwazylem tego bledu gdy gram sam) po kilkudziesieciu turach gdy torturujemy wieznia gra czasem sie wysypuje, przy scieciu nie ma tego problemu
U mnie nigdy nic takiego się nie zdarzyło. :roll:
Bladi pisze:- ciekawie dziala tez kod do gry dajacy zlota zbroje, nie poprawia skila u jednostek, dalej maja takie same umiejetnosci, ba wtedy juz sie nie ucza i nie beda silniejsi :)
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. :| Co to znaczy, że kod "nie poprawia skilla"?
Bladi pisze:- jesli nie znajdziemy na mapie fundamentow to bez kodow nie zwiekszymy sobie poziomu techniki, nie dziala rozbudowanie dwoch takich samych zamkow przeciwnika a szkoda
Potwierdzam. Zresztą przez kilka ładnych lat była to dla mnie największa enigma tej gry, ponieważ ilekroć grałem z bratem to najczęściej dostawałem od niego baty właśnie z powodu tego, że w przeciwieństwie do niego nie moglem wskoczyć na wyższe poziomy technologiczne, bo zamiast budować i rozbudowywać swoje zamki przejmowałem je głównie od kompa.
Bladi pisze:- dziwny jest tez bug polegajacy na tym, ze komputer po zbudowaniu twierdzy do konca gry nie wysle z innego swojego zamku kasy tam. Chocby byl milionerem nie i huj, ciekawe dlaczego to przeoczyli
Nigdy nie zwróciłem na to uwagi, ale całkiem możliwe, że możesz mieć rację. Dobrze chociaż, że komputer dowozi do twierdzy złoto które wykopał bądź zdobył w świątyniach/miejscach kultu.
Bladi pisze:Szkoda, ze lerryx longsoft nie stworzyl edytora map, bo te to mamy z brackim wszystkie ograne.
Edytor map to konieczność. Ja co prawda rozgrywam partie z bratem raz na kilka lat, ale zdaję sobie sprawę, że jak ktoś gra w Clasha w kółko i na okrągło to prędzej czy później ma przesyt, nie mówiąc już o tym, że jest w stanie zapamiętać miejsca startowe poszczególnych graczy na niektórych mapach.
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę. :twisted:

Bladi
Posty: 29
Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 23:14

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Bladi » sobota 11 lis 2017, 20:30

Boghute Ara pisze:
Bladi pisze:Jestescie tacy ciency, ze musicie uzywac kodow czy bledow gry by wygrac z komputerem?
Wow, ostre słowa jak na dzień dobry. ;) Nikt tutaj nie gra na kodach ani nie korzysta z bugów, a nawet jeśli, to co z tego? Każdy gra jak mu pasuje. Ja osobiście z kodów korzystam tylko i wyłącznie na potrzeby rozmaitych testów, natomiast o bugach dowiedziałem się w głównej mierze od pozostałych użytkowników tego forum dopiero po jego założeniu.
Bladi pisze:- czasem zdaza sie, ze po ilus turach gdy grasz z kims gdy chcesz sie ukryc to sie nie da bo niby obca jednostka jest w poblizu
No i? Może faktycznie w pobliżu znajduje się jakaś jednostka, dlaczego od razu zakładasz, że to jest jakiś błąd? :roll:
Bladi pisze:- bez problemu mozna chodzic jednostkami ladowymi wszedzie z pomoca czegos latajacego. Wyglada to tak, ze rozdzielasz - laczysz - rozdzielasz - laczysz jednostki nad dowolnym terenem
Zgadza się, było już o tym gdzieś na forum.
Bladi pisze:- kody czy tez swiatynie miejsca kultu lecza pieniadze i chlopow, leniwi moga stojac przed swiatynia czy miejscem kultu zapisac wchodzic, wczytywac i wchodzic ponownie do skutku az wypadnie nam to co chcemy
Podobnie jak wyżej, o "leczeniu" złota i chłopów dowiedziałem się sporo lat po premierze tej gry, a konkretniej mówiąc dopiero 2 miesiące temu. :D Aaczkolwiek wiedziałem o kodzie CCOSMICENERGY, który zmienia ich ilość na 100. ;)
Bladi pisze:- grajac z kims w clasha (nie zauwazylem tego bledu gdy gram sam) po kilkudziesieciu turach gdy torturujemy wieznia gra czasem sie wysypuje, przy scieciu nie ma tego problemu
U mnie nigdy nic takiego się nie zdarzyło. :roll:
Bladi pisze:- ciekawie dziala tez kod do gry dajacy zlota zbroje, nie poprawia skila u jednostek, dalej maja takie same umiejetnosci, ba wtedy juz sie nie ucza i nie beda silniejsi :)
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. :| Co to znaczy, że kod "nie poprawia skilla"?
Bladi pisze:- jesli nie znajdziemy na mapie fundamentow to bez kodow nie zwiekszymy sobie poziomu techniki, nie dziala rozbudowanie dwoch takich samych zamkow przeciwnika a szkoda
Potwierdzam. Zresztą przez kilka ładnych lat była to dla mnie największa enigma tej gry, ponieważ ilekroć grałem z bratem to najczęściej dostawałem od niego baty właśnie z powodu tego, że w przeciwieństwie do niego nie moglem wskoczyć na wyższe poziomy technologiczne, bo zamiast budować i rozbudowywać swoje zamki przejmowałem je głównie od kompa.
Bladi pisze:- dziwny jest tez bug polegajacy na tym, ze komputer po zbudowaniu twierdzy do konca gry nie wysle z innego swojego zamku kasy tam. Chocby byl milionerem nie i huj, ciekawe dlaczego to przeoczyli
Nigdy nie zwróciłem na to uwagi, ale całkiem możliwe, że możesz mieć rację. Dobrze chociaż, że komputer dowozi do twierdzy złoto które wykopał bądź zdobył w świątyniach/miejscach kultu.
Bladi pisze:Szkoda, ze lerryx longsoft nie stworzyl edytora map, bo te to mamy z brackim wszystkie ograne.
Edytor map to konieczność. Ja co prawda rozgrywam partie z bratem raz na kilka lat, ale zdaję sobie sprawę, że jak ktoś gra w Clasha w kółko i na okrągło to prędzej czy później ma przesyt, nie mówiąc już o tym, że jest w stanie zapamiętać miejsca startowe poszczególnych graczy na niektórych mapach.
Z tymi cieniasami to sobie zartowalem, ale generalnie z bratem w Clash-a juz praktycznie nie gramy, bratu ostatnimi czasy nie chcialo sie ciagle wstawac i dosiadac do komputera bo nie podgladalismy gdzie kto jest i co robi. Z ta zlota zbroja jak testowalem ten kod to oprocz tego, ze zmieniala sie ikonka szmtay na zbroje to nie zmienialo sie oprocz tego nic wiecej.
Co do zlota do twierdzy owszem, gdy w poblizu komputer znajdzie miejsce do kopania badz swiatynie/miejsce kultu to stamtad wysle zloto, ale z innego zamku juz nie co jest dziwne, a z pewnoscia utrudniloby wygranie z nim gry, bo jak wiadomo mozna tam produkowac potezne jednostki.
Co do bugu z ukrywaniem sie to faktycznie, gralem wtedy tylko z bratem, byl to dodatkowo rog planszy i nie bylo tam nikogo procz moich wojsk a mimo to nie moglem sie ukryc, przez ten blad przegralem rozgrywke bo myslalem, ze bracki chce obejsc moje pozycje i zaatakowac moj zamek dlatego konsekwentnie go tam szukalem, na koniec gry okazalo sie, ze brat tego rogu planszy nawet nie mial odkryte.
Co do ukrywania sie, nie wiem czy zauwazyles, ale jesli twoj oddzial wojska jest ukryty i masz jednoczesnie krolowa, a twoj przeciwnik jej nie ma to przechodzac obok ciebie nie odkryje twoich wojsk, chyba, ze bezposrednio sie na nie nadzieje.
Do dzis swietnie pamietam wiekszosc lokacji na wszystkich mapach i nie moge zapomniec, chociaz bym chcial

Bladi
Posty: 29
Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 23:14

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Bladi » sobota 11 lis 2017, 20:40

Panowie tak z ciekawosci, zawsze intrygowalo mnie w jaki sposob sztuczna inteligencja w Clash-u mnozy pieniadze. Z tego co zauwazylem, komputer czesto na poczatku gry drenuje ostro chlopow podatkami a to wcale nie poprawia ich liczebnosci. Z kolei po 100-200 turach potrafi miec w zamkach po kilkanascie tysiecy sztuk zlota. Co powoduje, ze przekupienie wieznia bez uzycia kodow czy bugow jest niemozliwe jesli nie mamy krolowej. Grajac z komputerem krolowa jest nam raczej nie potrzebna. Rozpracowal ktos z was system podatkowy komputera? To dla mnie najbardziej tajemnicza czesc tej gry

Awatar użytkownika
Boghute Ara
Administrator
Posty: 167
Rejestracja: piątek 18 gru 2015, 21:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Boghute Ara » sobota 11 lis 2017, 21:30

Bladi pisze:Z ta zlota zbroja jak testowalem ten kod to oprocz tego, ze zmieniala sie ikonka szmtay na zbroje to nie zmienialo sie oprocz tego nic wiecej.
To w takim razie masz jakąś skopaną wersję gry, bo przed chwilą testowałem ten kod u siebie i oprócz zmiany białej koszuli na złotą zbroję parametry jednostki również szły do góry.
Bladi pisze:Co do ukrywania sie, nie wiem czy zauwazyles, ale jesli twoj oddzial wojska jest ukryty i masz jednoczesnie krolowa, a twoj przeciwnik jej nie ma to przechodzac obok ciebie nie odkryje twoich wojsk, chyba, ze bezposrednio sie na nie nadzieje.l
Chodzi o obecność królowej czy dowódcy? Bo jeżeli to pierwsze to jakoś ciężko mi uwierzyć, że królowa może mieć jakikolwiek wpływ na poukrywane jednostki na mapie. :roll:
Bladi pisze:Panowie tak z ciekawosci, zawsze intrygowalo mnie w jaki sposob sztuczna inteligencja w Clash-u mnozy pieniadze. Z tego co zauwazylem, komputer czesto na poczatku gry drenuje ostro chlopow podatkami a to wcale nie poprawia ich liczebnosci. Z kolei po 100-200 turach potrafi miec w zamkach po kilkanascie tysiecy sztuk zlota. Co powoduje, ze przekupienie wieznia bez uzycia kodow czy bugow jest niemozliwe jesli nie mamy krolowej. Grajac z komputerem krolowa jest nam raczej nie potrzebna. Rozpracowal ktos z was system podatkowy komputera? To dla mnie najbardziej tajemnicza czesc tej gry
System podatkowy to ciężka sprawa. Bez zajrzenia w kod źródłowy gry chyba raczej ciężko byłoby komukolwiek go rozpracować, no chyba, że ktoś jest jakimś genialnym matematykiem na miarę Leonharda Eulera. :mrgreen:
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę. :twisted:

Bladi
Posty: 29
Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 23:14

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Bladi » sobota 11 lis 2017, 21:38

Boghute Ara pisze:
Bladi pisze:Z ta zlota zbroja jak testowalem ten kod to oprocz tego, ze zmieniala sie ikonka szmtay na zbroje to nie zmienialo sie oprocz tego nic wiecej.
> To w takim razie masz jakąś skopaną wersję gry, bo przed chwilą testowałem ten kod u siebie i oprócz zmiany białej koszuli na złotą zbroję parametry jednostki również szły do góry.
Calkiem mozliwe
Boghute Ara pisze:
Bladi pisze:Co do ukrywania sie, nie wiem czy zauwazyles, ale jesli twoj oddzial wojska jest ukryty i masz jednoczesnie krolowa, a twoj przeciwnik jej nie ma to przechodzac obok ciebie nie odkryje twoich wojsk, chyba, ze bezposrednio sie na nie nadzieje.l
> Chodzi o obecność królowej czy dowódcy? Bo jeżeli to pierwsze to jakoś ciężko mi uwierzyć, że królowa może mieć jakikolwiek wpływ na poukrywane jednostki na mapie. :roll:
Chodzi o krolowa, bez kitu tak jest, troche dziwne, ale to jeden z powodow dla ktorych warto ja miec jesli grasz z innym dobrym graczem
Boghute Ara pisze:
Bladi pisze:Panowie tak z ciekawosci, zawsze intrygowalo mnie w jaki sposob sztuczna inteligencja w Clash-u mnozy pieniadze. Z tego co zauwazylem, komputer czesto na poczatku gry drenuje ostro chlopow podatkami a to wcale nie poprawia ich liczebnosci. Z kolei po 100-200 turach potrafi miec w zamkach po kilkanascie tysiecy sztuk zlota. Co powoduje, ze przekupienie wieznia bez uzycia kodow czy bugow jest niemozliwe jesli nie mamy krolowej. Grajac z komputerem krolowa jest nam raczej nie potrzebna. Rozpracowal ktos z was system podatkowy komputera? To dla mnie najbardziej tajemnicza czesc tej gry
System podatkowy to ciężka sprawa. Bez zajrzenia w kod źródłowy gry chyba raczej ciężko byłoby komukolwiek go rozpracować, no chyba, że ktoś jest jakimś genialnym matematykiem na miarę Leonharda Eulera. :mrgreen:

Bladi
Posty: 29
Rejestracja: piątek 10 lis 2017, 23:14

Re: Spostrzeżenia

Post autor: Bladi » sobota 11 lis 2017, 21:45

Boghute Ara

Jak z kims grales, ile srednio godzin i tur potrzebowaliscie na skonczenie gry? Ja z brackim zwykle 5-6h i okolo 150 tur

ODPOWIEDZ