Wracając do sedna sprawy, to postanowiłem założyć ten temat, ponieważ będziemy tutaj mogli na bieżąco informować się o postępach, wzajemnie sobie doradzać, powiadamiać jakich adresów aktualnie szukamy, wymieniać się adresami, itp. Dzięki wspólnemu wysiłkowi stworzenie mniej lub bardziej rozbudowanej bazy adresów stanie się szybsze niż gdybym miał zajmować się tym samodzielnie, gdyż przyznam szczerze, że już od ponad tygodnia nie odkryłem nic nowego, nie mówiąc już o tym, że grzebanie w hexach to bardzo żmudne i czasochłonne zajęcie.

Na chwilę obecną byłbym wdzięczny gdyby komukolwiek udało się znaleźć adresy odpowiedzialne za wymagania (warsztat/kuźnia), morale i zmęczenie, gdyż są to najważniejsze adresy których brakuje mi do zbudowania praktycznie pełnej bazy adresów jednostek. Próbowałem ich szukać wśród bloków z pozostałymi parametrami jednostek, ale nadaremnie, tzn. zmieniałem wszystkie poszczególne wartości w blokach na chybił trafił, ale nie udało mi się niczego ustrzelić, więc zakładam, że znajdują się zupełnie gdzie indziej.
Teoretycznie najłatwiejsze do upolowania powinny być morale, gdyż należy szukać wartości 0A i 06 znajdujących się w pewnych odstępach stosunkowo blisko siebie.
Wymagania to już cięższy temat, bo tutaj trzeba po prostu znaleźć jakieś wartości które powtarzają się wśród jednostek wymagających warsztatu i tych wymagających kuźni, a których to wartości brakuje u jednostek nie wymagających żadnego z tych budynków, ale co to mogą być za wartości to akurat nie mam zielonego pojęcia.

Zmęczenie to już będzie wyższa szkoła jazdy, gdyż każda jednostka zaczyna grę ze zmęczeniem na poziomie 0, co w przeliczeniu na hexy równa się 00, a takich wartości w pliku są akurat tysiące.

Oprócz tego fajnie by było, gdyby ktokolwiek podjął się tematu murów, a dokładniej kosztu i czasu ich rozbudowy. Koszt wynosi 1 szt. złota, co w przeliczeniu na hexy równa się 01, natomiast czas rozbudowy to 5 tur (czyli 05) na 2. poziomie technologicznym i 10 tur (czyli 0A) na 3. poziomie technologicznym. Coś tam niby wstępnie znalazłem, ale zmiany niestety nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
W dalszej kolejności chciałbym żeby ktokolwiek podjął się tematu świątyń, miejsc kultu i/lub zachcianek królowej, ale tutaj może być trudniej, bo czysto liczbowych wartości jest mniej. To o co mi chodzi to włączanie/wyłączanie możliwości wylosowania określonych skutków wizyt w świętych miejscach i drobna modyfikacja niektórych z nich.
To chyba tyle, dlatego zachęcam do działania i udzielania się w tym temacie.