Miocen pisze: czwartek 01 kwie 2021, 14:33Prawdę powiedziawszy poprawny balans jednostek jest jednak bardzo trudny do osiągnięcia i jest to nie lada sztuka. (...)
Owszem, ciężko odpowiednio zbalansować jednostki w Clashu, gdyż w swoim modzie głównie do tego dążę, a mimo to wciąż nie jestem zadowolony, choć i tak jest lepiej niż w oryginalnej wersji.
Miocen pisze: czwartek 01 kwie 2021, 14:33(...) Tym poniekąd usprawiedliwiam twórców.
A ja ich nie usprawiedliwiam, bo prace nad grą trwały kilka lat, więc nie rozumiem jakim cudem wielokrotnie wymienieni tutaj outsiderzy mają takie parametry jakie mają w finalnej wersji gry?
Mar pisze: wtorek 06 kwie 2021, 18:09(...) Rycerstwo i ciężka jazda mają zamienione szkice (opis jednostki).
Nie tyle szkice są pozamieniane co raczej same jednostki, tzn. opis Rycerstwa wyraźnie mówi o tym, że oddziały te posiadają długą lancę i przytwierdzone do ramion skrzydła, a tymczasem tak właśnie wygląda Ciężka jazda. Z kolei na szkicu Ciężkiej jazdy widać mocno opancerzoną jednostkę z kopią w ręku, czyli wypisz-wymaluj Rycerstwo.
Mar pisze: wtorek 06 kwie 2021, 18:09Niektóre zamki (grafiki) też są pozamieniane np. czerwony ma zamek z wielkimi kopułami a we wnętrzu zamku ma wysokie szpiczaste wieże, podczas gdy wielkie kopuły wewnątrz ma w zamku zielony. Twierdza białego pasuje do kopulastego zamku czerwonego (projektowanego pewnie dla zielonego).
Dodaj do tego jeszcze pozamieniane grafiki murów na 2. i 3. poziomie technologicznym.
A na te pozamieniane grafiki wewnątrz zamków i twierdz nawet nigdy nie zwróciłem uwagi, więc dzięki za info.
Mar pisze: wtorek 06 kwie 2021, 18:09Wydaje mi się, że podobne pomyłki dotyczą jednostek. Tak jakby koszt licencji i produkcji lekkiej piechoty i pikiniera były zamienione. Podobnie z ciężką piechotą i halabardnikiem. (...) Ciężka piechota to bardzo dobra jednostka na małych mapach - (dwie tury produkcji a leje mocniej niż góral) - a halabardnik 3 tury produkcji i niewiele lepszy od lekkiej piechoty ... jak dla mnie, ktoś źle to powiązał.
Tak, ewidentnie coś jest nie tak z tymi cenami, tak jak gdyby beta testy były zbyt krótkie albo ekipa z LL miała już na to zwyczajnie wywalone, bo praca w tej firmie podobno do najprzyjemniejszych nie należała, o czym pisał chociażby Mac Abra na łamach CD Action.
Mar pisze: wtorek 06 kwie 2021, 18:09Robiłem raz testy czy spearman i jego ciężka odmiana mają jakieś ukryte perki do obrony (te strzałki kiedy jest kilka jednostek obok) ale nie stwierdziłem. (...)
Żadna jednostka w grze nie ma jakichś unikalnych umiejętności w czasie walki, poza latającymi, którym niestraszne żadne przeszkody.