Remake Clasha?
Moderator: Boghute Ara
Re: Remake Clasha?
Pełna zgoda. Mi dużo bardziej odpowiadałby taki Clash Remaster. Nawet bez poprawy grafiki (i udźwiękowienia - dla mnie wciąż rewelacyjne!. Ale z rebalansem jednostek i finansów, a przy tym poprawą jakości botów. Oraz usprawnieniem mikrozarządzania, bo na dalszym etapie ciągłe pilnowanie podatków w każdym zamku czy ustawianie szkolenia w koszarach (gdy ma się szkołę) jest zwyczajnie mozolne i uciążliwe.
- Boghute Ara
- Administrator
- Kontakt:
Re: Remake Clasha?
Clash II momentami jest faktycznie dosyć ciemny i mało czytelny, ale za krótko w niego grałem żeby to obiektywnie ocenić.Raven pisze: piątek 12 gru 2025, 22:47 Myślę że też może druga rzecz to fakt zrobienia gry 3D z niekoniecznie czytelną grafa. I tu np. Warcraft 3 mi się podobał jako strategia 3D, a tutaj, cóż... Myślę też, że prawdziwy fan i gracz bardziej oczekiwał czegoś czytelniejszego, czegoś bardziej jednak przypominającego pierwowzór.
Natomiast Warcraft III mi kompletnie nie podszedł. Dla mnie w tej grze było za dużo WoWa, tzn. jakichś elementów pseudo-RPG. No i grafa 3D również mi nie podeszła, choć rzeczywiście jest czytelniejsza niż w Clashu II.
Dużo bardziej wolę Warcrafta II, który do dzisiejszego dnia obok pierwszego StarCrafta jest dla mnie kultową strategią czasu rzeczywistego. Przeszedłem dwukrotnie obie kampanie dawno temu i mam w planach sięgnąć po remaster.
Tak, tylko różnica jest taka, że HoM&M II i III dzieliły raptem 3 lata. W tamtych czasach można było sobie jeszcze pozwolić na kontynuowanie grafiki 2D, natomiast pomiędzy Clashem I i II jest ok. 25 lat różnicy i w tych czasach od grafiki 3D już się nie ucieknie, a przynajmniej nie w grach z tego gatunku.Raven pisze: piątek 12 gru 2025, 22:47Clash 2 mógłby usprawnić bugi, zbalansować jednostki, nieco zmniejszyć losowość. Dobrym przykładem jest tutaj seria Heroes. Trójka jest dziś kultowa, ale należy zauważyć, że to tak naprawdę usprawniona dwójka.
(...) Wracając do grafiki, mogła to być gra 3D, jednak z bardziej spriteowym zacięciem lub nawet gra 2D jak jedynka, ale w wysokiej rozdzielczości, na nowo narysowana. (...)
Moim zdaniem Clash II właśnie trochę za bardzo poszedł w ślady HoM&M i bliżej mu do tej serii aniżeli do swojego pierwowzoru, przez co zatracił swojego oryginalnego ducha i stal się tylko kalką w/w serii serii. A ja chciałem zagrać w sequel Clasha, a nie w kolejną część HoM&M pod inną nazwą.Raven pisze: piątek 12 gru 2025, 22:47Clash ma swoje unikatowe mechaniki i klimat.
Moim zdaniem nie należało tego próbować za bardzo zmieniać, a pójść w ślady Heroes - rozwinąć i wtedy byłby to sukces.
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę.