Clash na urządzeniach mobilnych - emulatory

Dyskusje o rozgrywce w Clash

Moderator: Boghute Ara

cyb3k

Clash na urządzeniach mobilnych - emulatory

Post autor: cyb3k »

Nie widzę nigdzie podobnego wątku, to spróbuję poruszyć ten temat:

Czy ktokolwiek z Was dotychczas próbował odpalić sobie Clasha na telefonie lub tablecie?

(A jeśli tak:)

Macie jakieś działające rozwiązanie?

Szczególnie ciekawi mnie iOS (znam co najmniej jedną osobę, która by się z tego ucieszyła :) ).

Natomiast dla Androida na ten moment okazuje się, że jest z czego wybierać i jest to całkiem proste - udało mi się pograć zarówno na telefonie (Huawei P30 Pro) jak i na tablecie (Lenovo Tab P12).

Pewnie możliwości jest więcej, ale opiszę niżej pokrótce z czego skorzystałem i co było potrzebne - liczę na to, że podobnie zrobicie w przypadku innych programów. Jeśli będzie potrzeba, mogę dorzucić np. jakieś zrzuty ekranu, ale chyba nie jest to niezbędne.

>> Magic Dosbox Lite << [Android] (link do Sklepu Play)

Sprawdzi się oczywiście również pełna wersja tego programu, ale wrzucam wyżej tylko wersję Lite - jest bezpłatna, choć z tego co zauważyłem, obsłuży tylko jedną grę naraz, czyli na Clasha w zupełności wystarczy :) Plusem aplikacji jest też to, że obsługa jest w języku polskim.

Co będzie potrzebne?
  • kompatybilne urządzenie do instalacji programu
  • folder z zainstalowanymi plikami gry na komputerze (do skopiowania na urządzenie)
  • obraz płyty CD z grą w formacie .iso (do skopiowania na urządzenie; Magic Dosbox obsługuje też jakieś inne formaty, ale ten na pewno)
Co trzeba wykonać?
  1. instalujemy aplikację na docelowym urządzeniu (np. przez Sklep Play)
  2. kopiujemy z komputera folder z zainstalowanymi plikami gry oraz obraz płyty CD z grą w formacie .iso gdzieś na docelowe urządzenie
  3. uruchamiamy aplikację
  4. uruchomi się początkowa konfiguracja aplikacji, podczas której w kolejnych krokach wskazujemy: lokalizację ze skopiowanymi plikami Clash na urządzeniu; lokalizację dla programu Magic Dosbox, w której ma zapisywać ustawienia, motywy itp.; motyw graficzny ikonek programu wg własnych preferencji
  5. po zakończeniu konfiguracji w głównym menu ikonką "+" dodajemy nową grę
  6. w oknie konfiguracji w pierwszej kolejności ustawiamy lokalizację folderu z grą na urządzeniu (opisane w oknie jako: Dysk C:\) oraz wskazujemy program główny (/CLASH.EXE) oraz konfiguracyjny (/SETUP.EXE)
  7. ustawiamy odpowiednio emulację napędu CD-ROM: włączamy, dodajemy odpowiednio oznaczony dysk (tj. taka litera, jak w ustawieniach dla gry, gdy sprawdza płytę; najczęściej np. D:\) oraz wskazujemy lokalizację obrazu .iso płyty na urządzeniu
  8. (opcjonalnie) sprawdzamy i poprawiamy ew. ustawienia emulacji (np. w moim przypadku zadbałem o takie same, jak mam w D-Fend na komputerze - RAM 16MB, CPU auto, taktowanie auto, Sound Blaster 16, midi wył.); większość domyślnie jest ok i nie trzeba było poprawiać
  9. po ukończeniu konfiguracji testujemy tj. uruchamiamy dodaną grę i dokonujemy ew. korekty ustawień jeśli coś nie działa poprawnie lub zadowalająco
  10. na koniec należy dokonać konfiguracji dla przyciśnięć myszy, potrzebnych do gry (tu proces może się różnić; opisuję dla urządzenia z ekranem dotykowym): po włączeniu emulacji gry za pomocą przycisku / gestu "wstecz" na urządzeniu wywołujemy ekran ustawień ogólnych (w którym również mamy dostęp do klawiatury podczas gry, za pomocą ikony klawiatury pomiędzy przyciskami "zapisz" a "zakończ")
  11. w ustawieniu "gesty" konfigurujemy stuknięcie w dwa punkty jako lewy przycisk myszy (to ustawienie umożliwia emulację przytrzymania lewego przycisku myszy, co jest potrzebne w grze np. do dostępu do menu, rozbudowy miast itp.) oraz długie wciśnięcie jako prawy przycisk myszy (ew. ustawiamy coś bardziej wygodnego dla nas)
  12. w ustawieniu "emulacja myszy" upewniamy się, że mamy odpowiednio ustawiony tryb, przycisk domyślny (lewy) oraz czułość

I to w zasadzie tyle; w tym momencie możemy się już cieszyć komfortem gry na urządzeniu mobilnym, tj. tym, że mamy Clasha zawsze pod ręką. :) Muszę przyznać, że w tym trybie sprawdza się znakomicie - nie przykuwa nas np. do jakiegoś blaszaka lub laptopa na długie godziny (a przynajmniej nie tak samo :mrgreen: ), turowość rozgrywki sprawdza się znakomicie w porównaniu z np. emulacją innego typu gry, a przy tym wszystkim jest po prostu ciekawszy niż całkiem sporo typowych dla telefonów itp. gierek.

Wszystko działa jak na komputerze - tj. np. mimo korzystania z Clash De Luxe.

Warto jeszcze nadmienić, że program (nie wiem, czy w wersji Lite? nie testowałem jeszcze) umożliwia dodawanie widżetów do ekranu gry, którymi mogą być np. skróty klawiaturowe (wywoływanie ich za każdym razem, gdy są potrzebne poprzez ustawienia ogólne przyciskiem "wstecz" bywa uciążliwe).

Mam nadzieję, że zachęciłem do dyskusji i/lub wypróbowania. ;)
Z góry dzięki za podzielenie się wrażeniami oraz ew. innymi opcjami (np. dla ww. iOS).
Konin3D
Kontakt:

Re: Clash na urządzeniach mobilnych - emulatory

Post autor: Konin3D »

cyb3k pisze: środa 18 mar 2026, 01:01
[*] w ustawieniu "gesty" konfigurujemy stuknięcie w dwa punkty jako lewy przycisk myszy (to ustawienie umożliwia emulację przytrzymania lewego przycisku myszy, co jest potrzebne w grze np. do dostępu do menu, rozbudowy miast itp.) oraz długie wciśnięcie jako prawy przycisk myszy (ew. ustawiamy coś bardziej wygodnego dla nas)
Zastanawiało mnie właśnie to, jak rozwiązać problem z LPM i PPM na ekranie dotykowym przy graniu w Clasha. Ale ja nadal wolę na PC grać, bo na telefonie to... ręce i szyja bolą po dłuższym czasie, a Clash potrafi wciągnąć.
cyb3k

Re: Clash na urządzeniach mobilnych - emulatory

Post autor: cyb3k »

Konin3D pisze: czwartek 19 mar 2026, 15:02 Ale ja nadal wolę na PC grać, bo na telefonie to... ręce i szyja bolą po dłuższym czasie, a Clash potrafi wciągnąć.
Kwestia pozycji podczas grania. :mrgreen: I ew. korzystania z zapisów gry, jeśli dłuższe posiedzenie to problem.

Tak jak nigdy wcześniej na PC nie udało mi się ograć w pełni choćby 1 z 2 kampanii (zwykle gdzieś w połowie traciłem dane), tak też dzięki wgraniu sobie na tableta, w końcu się udało (i to na leżąco :lol: ). Więc chyba warto?
ODPOWIEDZ