Clash by lesternikov

Dyskusje o rozgrywce w Clash

Moderator: Boghute Ara

lesternikov

Clash by lesternikov

Post autor: lesternikov »

Jeżeli chodzi o filmik to tu umieszczam link do niego, bo jest on za ciężki na te wymagania jak to film. Wczoraj opracowaliśmy mapy jak je wczytywać, więc jest kolorowo :)
Aby otworzyć ten filmik to trzeba ściągnąć program "Active Presenter", bo dzięki niemu mogę nagrywać pulpit i gadać :D

https://drive.google.com/file/d/1_Lf3Yf ... drive_link

Pozdrawiam Leszek
cyb3k

Re: Spostrzeżenia

Post autor: cyb3k »

lesternikov pisze: piątek 13 mar 2026, 00:41 Jeżeli chodzi o filmik to tu umieszczam link do niego, bo jest on za ciężki na te wymagania jak to film. Wczoraj opracowaliśmy mapy jak je wczytywać, więc jest kolorowo :)
Aby otworzyć ten filmik to trzeba ściągnąć program "Active Presenter", bo dzięki niemu mogę nagrywać pulpit i gadać :D

https://drive.google.com/file/d/1_Lf3Yf ... drive_link

Pozdrawiam Leszek
Czy możesz zmienić uprawnienia dostępu dla powyższego linku? Inaczej nikt nie zobaczy tego, dopóki nie zatwierdzisz prośby o dostęp do pliku.
lesternikov

Już zmieniłem. Nie używam dysku prawie wcale, więc teraz poprawiłem i już jest dostępny.
Wczoraj załadowałem grafikę na budowniczego, ale brakuje mi podstawowego obrazka budowniczego i każdej innej grafiki. Więc jeżeli ktoś wie jak ją zdobyć będę wdzięczny. dodatkowo nie wiem na czym polega działanie tego programu zrobionego przez Leśniewskiego (może przekręciłem nazwisko). wczoraj uruchomiłem go w dosie ale nie wiem nic więcej jak tam działać, a potrzeba czasu na szukanie, wolę go wykorzystać na pisanie dalej tego kodu źródłowego... mamy już opracowane prawie wszystkie mapy jakie są w grze, więc jeżeli ktoś chce jakąś mapę zrobić przez siebie to można :) pamiętać należy, że max w tym momencie pól to 100x100.
cyb3k

Post autor: cyb3k »

Po otwarciu pliku w podanym przez Ciebie programie dostaję mniej więcej coś takiego jak niżej (ścieżki wskazujące lokalizacje wyedytowałem):

Kod: Zaznacz cały

2026-04-01 17:16:10: Brak pliku dla zasobu Video_001: C:\(...)\10000_Video_001.mp4
2026-04-01 17:16:10: Brak pliku dla zasobu Audio_002: C:\(...)\10001_Audio_002.wav
2026-04-01 17:16:10: Brak pliku dla zasobu Audio_004: C:\(...)\10003_Audio_004.wav
Chyba najprościej będzie jak skorzystasz z opcji "Eksport" do jakiegoś popularnego formatu pliku wideo, np. .avi lub .mp4 i taki gotowy plik wgrasz na dysk :)

Z tego co widzę, program oferuje taką możliwość, choć nie wiem czy w darmowej wersji też?
Awatar użytkownika
Boghute Ara
Administrator
Kontakt:

Post autor: Boghute Ara »

cyb3k pisze: środa 01 kwie 2026, 17:21 Po otwarciu pliku w podanym przez Ciebie programie dostaję mniej więcej coś takiego jak niżej (ścieżki wskazujące lokalizacje wyedytowałem):

Kod: Zaznacz cały

2026-04-01 17:16:10: Brak pliku dla zasobu Video_001: C:\(...)\10000_Video_001.mp4
2026-04-01 17:16:10: Brak pliku dla zasobu Audio_002: C:\(...)\10001_Audio_002.wav
2026-04-01 17:16:10: Brak pliku dla zasobu Audio_004: C:\(...)\10003_Audio_004.wav
Chyba najprościej będzie jak skorzystasz z opcji "Eksport" do jakiegoś popularnego formatu pliku wideo, np. .avi lub .mp4 i taki gotowy plik wgrasz na dysk :)

Z tego co widzę, program oferuje taką możliwość, choć nie wiem czy w darmowej wersji też?
Miałem dokładnie ten sam problem, chociaż w moim przypadku brakowało tylko pliku 10003_Audio_004.wav.

Co prawda lesternikov wysłał mi tę prezentację raz jeszcze, ale bez zmian, więc w końcu się poddałem.

W związku z powyższym, ja również sugeruję, żeby lesternikov każdorazowo przed udostepnieniem konwertował swoje prezentacje na jakiś bardziej popularny format, bo ten .approj to jakieś niszowe rozszerzenie używane przez tylko 1 program. :roll:
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę. :twisted:
lesternikov

znalazłem program windosowy wciska się WIN + G
i tu przesyłam link do tego co mamy. niestety z grafiką najwięcej zachodu...

https://drive.google.com/file/d/16Kf3Ug ... vjWkb/view
Ostatnio zmieniony piątek 17 kwie 2026, 21:54 przez lesternikov, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kapibara

Post autor: kapibara »

Świetna robota, projekt jaki zaczęliście z synem wygląda bardzo obiecująco :) W życiu coś tam kodowałem, chętnie pomogę. Podeślesz kod i pliki projektu?

Jeżeli więcej osób miałoby działać nad projektem to będzie można później rozważyć udostępnienie kodu np. na GitHubie. Bez udostępniania plików takich jak oryginalne grafiki, dzwięki itd. z oczywistych powodów praw autorskich.
lesternikov

już robimy na githubie. Więc możemy dołączyć. tylko jeszcze nie ogarniałem jak kogoś dołączyć.
ostatnio robiłem program z tego co mamy by można było zobaczyć co jest i co jeszcze do zrobienia.
z racji tego, że robimy to na razie w warunkach domowych i bez udostępniania na świat(zastanawiam się czy tu na forum można) to stosujemy na razie pliki z gry, ale potem będzie trzeba wszystko jakoś podmienić, ale grafik i dzwięków razem jest ponad 37 000, więc będzie co podmieniać...

napisz do mnie na lesternikov@gmail.com to się dogadamy z programowaniem dalej :)
Awatar użytkownika
Boghute Ara
Administrator
Kontakt:

Re: Clash by lesternikov

Post autor: Boghute Ara »

Wydzieliłem Wasze posty z tematu "Spostrzeżenia" i założyłem nowy temat poświęcony projektowi tworzonemu przez lesternikov, dlatego od teraz wszelkie dyskusje na temat tego projektu proszę kontynuować tutaj.
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę. :twisted:
Awatar użytkownika
kapibara

Post autor: kapibara »

lesternikov pisze: środa 17 cze 2026, 23:04 już robimy na githubie. Więc możemy dołączyć. tylko jeszcze nie ogarniałem jak kogoś dołączyć.
ostatnio robiłem program z tego co mamy by można było zobaczyć co jest i co jeszcze do zrobienia.
z racji tego, że robimy to na razie w warunkach domowych i bez udostępniania na świat(zastanawiam się czy tu na forum można) to stosujemy na razie pliki z gry, ale potem będzie trzeba wszystko jakoś podmienić, ale grafik i dzwięków razem jest ponad 37 000, więc będzie co podmieniać...

napisz do mnie na lesternikov@gmail.com to się dogadamy z programowaniem dalej :)
Właśnie wysłałem e-maila.

Daję znać od razu moje spostrzeżenia, że ostatnio dużo działam z AI i nie są to tak dobre narzędzia, jak je reklamują. Nawet najlepszy model od Anthropica Fable 5, bez dokładnego rozpisania planu działania generuje kod, który działa, ale jest najczęściej nieczytelny i problematyczny do długoletniego utrzymywania i rozwijania. Dlatego prawdopodobnie na początek przyda się refactorowanie kodu, który już mamy. Ale to będzie praca, którą warto wykonać, uprości się i usunie zbędny kod, nieczytelne rozwiązania. Będzie o wiele łatwiej łatać bugi w przyszłości i dodawać nowe funkcjonalności do gry.
ODPOWIEDZ