Clash na GOG.com

Dyskusje o rozgrywce w Clash

Moderator: Boghute Ara

Awatar użytkownika
Boghute Ara
Administrator
Posty: 225
Rejestracja: piątek 18 gru 2015, 21:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Clash na GOG.com

Post autor: Boghute Ara »

Na stronie GOG.com (dawniej Good Old Games) pojawił się do kupienia Clash w wersji bez DRM w cenie 9,99 zł:
https://www.gog.com/game/clash

Aktualnie trwa jednak promocja o nazwie Made in Poland, z ponad 120 okazjami cenowymi gier od polskich twórców, w wyniku której cena Clasha została obniżona o 5% i wynosi 9,49 zł. Promocja trwa tylko 12 listopada do godz. 15:00.
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę. :twisted:

Awatar użytkownika
Korkez
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 09:56
Kontakt:

Re: Clash na GOG.com

Post autor: Korkez »

Jak ktoś kupił to mógłby się podzielić, czym się różni ta wersja od wersji z płyty?

Awatar użytkownika
sladem_wojownikow
Posty: 17
Rejestracja: wtorek 24 wrz 2019, 11:56
Lokalizacja: Słupsk

Re: Clash na GOG.com

Post autor: sladem_wojownikow »

Korkez pisze:
sobota 16 lis 2019, 16:10
Jak ktoś kupił to mógłby się podzielić, czym się różni ta wersja od wersji z płyty?
Niczym się nie różni oprócz języka - u mnie z jakiegoś powodu jest po angielsku. Ale gra instaluje się i uruchamia bez problemu na Win7/8. W folderze gry zaszyty DoxBox.

Wersja z Gog.com ma defaultowo ustawiony tryb okna a nie pełnoekranowy.
Uruchamiając z płyty albo obrazu CD .iso przez DOsBox da się ustawić tryb pełnoekranowy w pliku notatnika, a w wersji z Gog.com nie wiem jak to zrobić.

Jak ktoś wie jak zmienić język i ustawić pełen ekran, chętnie przyjmę instrukcję :mrgreen:

Awatar użytkownika
Korkez
Posty: 24
Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 09:56
Kontakt:

Re: Clash na GOG.com

Post autor: Korkez »

To już lepiej użyć tej instalki którą ktoś podrzucił na forum. Wystarczy zainstalować i nic nie trzeba grzebać w dosbox. Ja już z płyty nie instaluję bo szkoda mi jej zarysować. Jeszcze przestanie działać i stracę najcenniejszą rzecz jaką mam.

Konin3D
Posty: 57
Rejestracja: sobota 24 cze 2017, 18:34
Lokalizacja: Konin
Kontakt:

Re: Clash na GOG.com

Post autor: Konin3D »

Korkez pisze:
środa 20 lis 2019, 20:36
Ja już z płyty nie instaluję bo szkoda mi jej zarysować. Jeszcze przestanie działać i stracę najcenniejszą rzecz jaką mam.
Od kiedy zrobię kopię mojej siostrze, to odpalam Clasha z obrazu płyty, bo niestety odczyt z płyty jest nieco dłuższy i te parę sekund zabiera za każdym razem. I przy okazji płyta się nie zużywa i nie ma ryzyka, że zostanie uszkodzona podczas wkładania lub wyjmowania z napędu.

NycU
Posty: 64
Rejestracja: wtorek 20 gru 2016, 09:09
Lokalizacja: Koszalin/Southampton

Re: Clash na GOG.com

Post autor: NycU »

Korkez pisze:
środa 20 lis 2019, 20:36
Jeszcze przestanie działać i stracę najcenniejszą rzecz jaką mam.
I dobrze robisz, ja pierw odpalałem zawsze z płyty i mi pękła w odtwarzaczu

Awatar użytkownika
sladem_wojownikow
Posty: 17
Rejestracja: wtorek 24 wrz 2019, 11:56
Lokalizacja: Słupsk

Re: Clash na GOG.com

Post autor: sladem_wojownikow »

Korkez pisze:
środa 20 lis 2019, 20:36
To już lepiej użyć tej instalki którą ktoś podrzucił na forum. Wystarczy zainstalować i nic nie trzeba grzebać w dosbox. Ja już z płyty nie instaluję bo szkoda mi jej zarysować. Jeszcze przestanie działać i stracę najcenniejszą rzecz jaką mam.
No właśnie próby instalacji z tamtej instalki wrzuconej na forum kończą się fiaskiem. Zawiesza mi się. O.

Feanor
Posty: 5
Rejestracja: sobota 16 lip 2016, 22:23

Re: Clash na GOG.com

Post autor: Feanor »

Taki hint, na który wpadłem KILKANAŚCIE LAT TEMU (jeszcze w podbazie albo gimbazie) i dotyczy wersji płytowej:

Po skopiowaniu folderu Clash z płyty na dysk i podmianie (uzupełnieniu) plików gra NIE WYMAGA płyty w napędzie. Oczywiście przed skopiowaniem plików trzeba grę legitnie zainstalować- bez tego sposób nie zadziała. Przez lata z tego myku korzystałem ;)

Awatar użytkownika
Boghute Ara
Administrator
Posty: 225
Rejestracja: piątek 18 gru 2015, 21:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Clash na GOG.com

Post autor: Boghute Ara »

Feanor pisze:
czwartek 27 lut 2020, 14:56
Taki hint, na który wpadłem KILKANAŚCIE LAT TEMU (jeszcze w podbazie albo gimbazie) i dotyczy wersji płytowej:

Po skopiowaniu folderu Clash z płyty na dysk i podmianie (uzupełnieniu) plików gra NIE WYMAGA płyty w napędzie. Oczywiście przed skopiowaniem plików trzeba grę legitnie zainstalować- bez tego sposób nie zadziała. Przez lata z tego myku korzystałem ;)
Muszę przyznać, że nigdy o tym nie wiedziałem. :o Dzięki za hint!
Biada Ci!!! Odkopałeś szczątki pradawnego władcy tych ziem (Boghute Ara, lub kogoś z jego rodziny). Czeka Cię teraz surowa kara, gdyż otwierając wieko jamy uwolniłeś klątwę. :twisted:

Amer
Posty: 14
Rejestracja: niedziela 18 lut 2018, 16:36

Re: Clash na GOG.com

Post autor: Amer »

Wielkie dzięki za ten temat. Widziałem go już parę tygodni temu, ale dopiero wczoraj przystąpiłem do działania. GOG jest świetne, nie znałem wcześniej. Z przyjemnością pobuszuję w serwisie w poszukiwaniu innych staroci.

Płytki z PC Okay już nie posiadam, więc zmuszony byłbym do piracenia, a w dobie wszechobecnych subskrypcji już mi się nie chce tego robić. Poza tym pirackie wersje lubiły się sypać, a tak ma się poczucie, że nabyło się rzecz sprawną. Dziesięć złotych bez paru groszy za taką grę to tyle co nic.

Ktoś wyżej napisał, że gra odpala mu się po angielsku i w trybie niepełnoekranowym. Nie wiem, z czego to wynika, ale tamten post jest sprzed paru miesięcy. Grę kupiłem wczoraj, na Windowsie 10 śmiga jak ta lala, niczym nie różni się od wersji z płyty, jest po polsku, otwiera się automatycznie na pełnym ekranie, nie potrzeba do jej działania połączenia z internetem (ale jeśli macie połączenie, to jest z tego profit, bo wraz z grą instaluje się GOG Galaxy, czyli aplikacja do zarządzania grami kupionymi w serwisie GOG, i dzięki temu można sprawdzić, ile czasu poświęciło się na granie w Clasha).

GOG Galaxy uruchamia się automatycznie podczas startu Clasha, nie trzeba wykonywać żadnego działania (za pomocą GOG Galaxy można także przeglądać zawartość serwisu). Można też uruchamiać Clasha (i inne gry) z poziomu GOG Galaxy, co przy większej ich liczbie jest przydatne, bo nie trzeba tworzyć wielu skrótów do wielu gier na pulpicie.

Przy braku połączenia z internetem też pojawia się okienko GOG Galaxy, ale nic nie da się zrobić w samej aplikacji, wszystko jest wyszarzone. Gra oczywiście wtedy nadal startuje bez problemu.

ODPOWIEDZ